Creatieve therapie

The earth without art is just ... eh

Wat is creatieve therapie?

"Creatieve therapie" is een verzamelnaam voor diverse soorten psychotherapie die een beroep doen op de creativiteit die in iedereen aanwezig is. Gevoelens worden tijdens creatieve therapie op non-verbale wijze geuit. Door middel van bijvoorbeeld schilderen, muziek maken, toneelspelen en dansen worden gevoelens en problemen uitgebeeld en onderzocht.

Het doel van creatieve therapie is het (h)erkennen van problemen en het vervolgens in gang zetten van processen van acceptatie, verandering en persoonlijke ontwikkeling. Het geeft inzicht in de innerlijke conflicten en bevordert de verwerking.

Hoe werkt creatieve therapie?

Tijdens de creatieve therapie ben je actief en fysiek bezig met klachten. Het biedt een veilige manier om te experimenteren met het uiten van emoties. Het non-verbale aspect van de therapie creëert wat afstand waardoor het gemakkelijker wordt om gevoelens bloot te leggen en te delen. Ook kunnen in een beschermde en natuurlijke omgeving conflictsituaties worden uitgeprobeerd, waarbij persoonlijke grenzen kunnen worden opgezocht en verlegd. Ook word je uitgedaagd en stimuleert het creatief bezig een nieuwe manier van kijken naar problemen en oplossingen. Het artistieke resultaat is bij creatieve therapie niet het doel, maar een middel tot ontwikkeling en genezing.

Wat is de werkwijze van creatieve therapie?

We kiezen een thema waarmee we werken. Hierbij zoeken we in overleg de therapievorm. Dit kan zijn: beeldende therapie, tuin-, dans-, muziek- en dramatherapie of een combinatie van deze therapievormen.

Beeldende therapie

Bij beeldende therapie staat expressie door middel van beeldende media centraal. Bijvoorbeeld tekenen, schilderen, speksteen bewerken. Beeldende therapie stelt zich als doel het leren uiten en ordenen van gevoelens. Samen met de therapeut kan er nagedacht worden over de betekenis en oorsprong van de uitgebeelde gevoelens.

Tuintherapie

Planten en andere organische materialen kunnen een therapeutische uitwerking hebben. De seizoenen weerspiegelen processen van groei en vergankelijkheid. Bij tuintherapie ligt de nadruk op acceptatie en onvermijdelijkheid van dergelijke processen. We werken ook met de elementen van aarde, water, lucht en vuur met daarbij de verschillende kwaliteiten van planten en bomen.

Danstherapie

Hèt middel tot expressie bij danstherapie is het eigen lichaam. Door te dansen en te bewegen wordt uiting gegeven aan emoties die misschien moeilijker te verwoorden zijn. Niet alles is in woorden uit te drukken. Zeker niet als het gaat om traumatische ervaringen. Via bewegingen met het eigen lichaam wordt een therapeutisch proces op gang gebracht om emotionele blokkades te doorbreken.

Muziektherapie

Geluid kan een sterke inwerking op ons hebben. We werken met klanken en instrumenten en geven uiting aan gevoelens. Ook kiezen we zelf muziek uit en onderzoeken we wat de verschillende muzieksoorten met ons doen. Naast het bezig zijn met klank wordt er gepraat over de ontdekte en ervaren emoties, zodat heling kan ontstaan.

Dramatherapie

Bij dramatherapie beelden we gevoelens uit door middel van dramatische middelen. Bijvoorbeeld een rollenspel, gedichten, kostumering. Op deze manier kunnen op een veilige manier weggestopte emoties worden geuit en kunnen mogelijke oplossingen zonder consequenties worden uitgeprobeerd bij klachten zoals trauma, rouwverwerking, angst, depressie, onzekerheid etc.

Duur van de therapie

De duur van creatieve therapie hangt af van de individuele klacht. In het begin wekelijks, daarna kan het langzaam worden afgebouwd. Het is ook mogelijk een intensive te boeken waarbij je kan verblijven in het bijbehorende Bed & Breakfast of appartement.

Wat kost het?

De prijs voor een consult is € 111,00

 

© 2023 Rezonans