Terug naar het overzicht

Blog | Overgave

Overgave... Wat betekent dat eigenlijk? Overgave vinden we vaak een grote uitdaging. Het leert ons iedere situatie, fijn of niet fijn, te accepteren.

 

Overgave zien we alom in de natuur. Het betekent niet stilletjes toekijken, of je overgeven aan een ‘hogere macht’ die alles voor je regelt. Nee, overgave vraagt om aanwezig zijn, om alert zijn en je bewust zijn van je natuurlijke impulsen.

In overgave zit een diepe wijsheid die ons meevoert met de stroom van het leven. Zonder verzet. Je stroomt mee in de beek en ploetert er niet tegenin. Je zet je zeilen zo dat de wind je meeneemt. Je neemt alles zoals het is en laveert mee luisterend naar je natuurlijke impulsen.

Het gaat er om ons verlangen naar controle en invloed te laten zijn voor wat het is.  

Overgave betekent niet dat we afscheid hoeven nemen van onze passie. Het tegendeel is waar. Intelligente zelf-regie begint met het erkennen van ons verlangen naar invloed; we willen graag in control zijn. Maar helaas... onze invloed is maar beperkt. Het lijkt of we heel vrij zijn, maar aan onze invloed zit een duidelijke grens.

Het leven geeft ons op een wonderlijke manier de schijnvrijheid.

We zijn aardig vrij in onze  acties, maar deze acties kunnen wel pijnlijke gevolgen hebben. Over de gevolgen hebben we niet zoveel controle. We zijn bijvoorbeeld vrij om voordat we oversteken naar links en rechts te kijken of de weg vrij is. Het heeft alleen wel consequenties wanneer we dat niet doen. Het leven geeft tot op zekere hoogte ruimte tot onderhandelen.  

Op een indirecte manier blijkt het leven toch steeds de grote bepaler te zijn.

Als we ons niet houden aan de wetten van het leven, worden we daar vroeger of later mee geconfronteerd. Simpelweg omdat onze handelingen niet in lijn waren.

De uitnodiging rond overgave is: buigen.

Door overgave kunnen we ervoor kiezen te worden als de surfer in de branding van de zee. Door verzoening met de wetten van de wind en de zee, met de macht van de golven en door de erkenning van de kracht van de natuur kunnen we als surfer meesterschap verwerven op de golven.

Vrijheid en een besef van innerlijke kracht is een van de geschenken van complete overgave.

 

 

Kom en ervaar de natuur, ontdek hoe overgave voor jou werkt!

Je bent welkom bij Rezonans. Voor een creatieve workshop, sessie, retraite...

Mogelijkheden lees je hier: bij Rezonans

 

 

Trefwoorden: overgave, buigen, acceptatie

© 2021 Rezonans