Terug naar het overzicht

Blog | De positieve kant van onze donkere kantjes

In de donkere dagen van de winter is er een natuurlijke beweging naar binnen. Alles in de natuur richt zijn aandacht naar binnen en zo geldt dat ook voor onze menselijke natuur. Deze tijd leent zich dan ook heel mooi om de warmte op te zoeken en de uitdaging van je schaduwkanten licht te geven.

 

Alles wat we liever niet zien van onszelf, belandt in onze schaduw. We zetten er liever niet teveel licht op. Jammer, want juist door onze ‘mindere kantjes’ wat licht te geven, haalt ze uit de schaduwzijde en zorgt ervoor dat we kunnen groeien en juist onze kracht nog meer ontwikkelen.

Wat zit er in onze schaduwkanten? Alles wat niet mag bestaan belandt in de schaduw. Om de dingen die je van jezelf niet wil zien, niet wil hebben, te integreren in je persoonlijkheid is het wijs er een weg in te vinden. Op die manier vind je balans, en waardevol inzicht.

Iedereen heeft schaduwkanten, die hij liever niet onder ogen ziet. Wie zijn schaduwkanten accepteert, integreert negatieve energieën en neemt zelf de regie over zijn leven. Bewustwording van je schaduw is volgens de beroemde psychiater Carl Jung dan ook dé manier om volledig jezelf te worden.

Een schaduw is een kant van jezelf die je niet zo leuk vindt. Denk aan egoïsme, agressie of haat, vaak ontstaan vanuit angst. Het zijn zaken die er liever diep wegstoppen en verborgen houden voor anderen. Alleen, zo nestelen onze schaduwkanten zich vaak in ons onbewuste en hebben van daaruit invloed op je gedrag. Alleen ben je je er niet van bewust. Wanneer je op een bepaald moment onder druk komt te staan, laat je schaduwkant zich zien. Achteraf begrijp je dan niet waarom je je zo gedroeg.

Achter angst zit meestal een oud verwaarloosd deel van je persoonlijkheid. Een deel dat liefde en acceptatie nodig heeft, geef je dat, dan verdwijnt de angst. Het sleutelwoord is herhaling, er steeds weer opnieuw naar toegaan en het omhelzen met licht en liefde.

C.G. Jung heeft veel over schaduwkanten geschreven. Alles wat in ons karakter is vast gaan zitten aan overtuigingen en littekens, dat alles zorgt er vaak voor dat er een scheef zelfbeeld en een scheef wereldbeeld ontstaat, maar zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Alsof er een schaduw over je bewustzijn is komen te hangen. Maar ons handelen wordt er wel door aangestuurd, ook in een richting die we vaak niet bedoelen. Juist door een licht te werpen op je gedrag, neem je verantwoordelijkheid en kun je groeien. Je kunt bewustere keuzes maken: vanuit je schaduw of vanuit je lichtere kant? Vanaf dat ogenblik durf je te leven met je ‘schaduw’. Dat houdt in: accepteren dat je bent wie je bent, óók met je schaduwkanten. Je gaat er moeite voor doen om eerlijker over jezelf te denken en jezelf bij te sturen. Zo begin je op een nieuwe manier met je karakter om te gaan: je brengt je schaduw naar het licht.

In de Maori cultuur wordt het duister als een plek gezien waar speciale kennis bewaard wordt: het veilige donker. Kijkend naar de natuur zien we dat daar licht en donker beiden nodig zijn. De groei van zaadjes in de donkere aarde. Maar ook wij levende wezens groeien ‘s nachts als we slapen. Nacht, duister, rust, heling, heilig. Als we het duister en de schaduw willen helen, dan is het nodig om haar te heiligen. Met alles wat we erin gestopt hebben. Werkelijk begrijpen van wat er is, wat behoort tot ons aardse leven hier en het de plek geven die het toekomt. Niet groter, maar ook niet kleiner. Niet mooier, maar ook niet lelijker. Daarmee helen we en heiligen we onszelf en onze cultuur, stukje bij beetje.

Je schaduwkant belichten is vaak een diepgaand transformerend proces. In je dagelijkse leven dienen veranderingen zich aan die je angsten triggeren en om een innerlijke groei vragen. Vaak reageren we eerst vanuit onze schaduwen en doorlopen een proces van groei naar lichter leven. Dat kost tijd en ruimte! Het is superbelangrijk om jezelf deze ruimte te geven, te gunnen. En vooral ook om je proces niet te forceren, het mag zich ontvouwen. De schaduw mag in zachtheid lichter worden...

Kom relaxen, kom tot jezelf

Je bent welkom op het erf van Rezonans om in alle rust je processen te gaan. Kom een dagje van de natuur genieten en laat je in de watten leggen met een fijne behandeling. Of laat je proces stromen met een creatieve workshop... Deel je verhaal en we kijken samen wat voor jou past. Juist nu!

Meer informatie of persoonlijk contact over jouw wensen kan natuurlijk altijd. Mail of bel even: info@rezonans.nl of 0575 43 11 71. Het is ook mogelijk bij Rezonans te verblijven voor een aaneengesloten coachingstraject in het bijbehorende Bed & Breakfast of appartement. 

 

Trefwoorden: schaduwkanten, groei, ontwikkeling, kracht

© 2019 Rezonans

Development: W3Company