Terug naar het overzicht

Blog Ook jij bent creatief

Iedereen wordt met creatieve talenten geboren. Een talent om nieuwe dingen te verzinnen, om nieuwsgierig te zijn, om vragen te stellen over het hoe en waarom van bestaande gedragspatronen en denkpatronen. De meest gestelde vraag van een peuter: ”Waarom dan?”

 

Volwassenen voelen vaak irritatie als er maar geen eind aan de vragenreeks lijkt te komen. Ieder antwoord heeft een nieuw ‘Waarom?’ tot gevolg. Een peuter wil begrijpen en leert  door jouw verhaal. Maar leert ook door te spelen, te ontdekken, te ervaren. Alleen of met anderen samen. Hij maakt daarbij gebruik van meer dan 100 talen. Sommige pedagogische visies maken hier gebruik van en stimuleren de onderzoekende geest van een kind.

Helaas blijft hier veel minder ruimte voor over als je eenmaal naar school gaat. Je wordt al snel in het keurslijf van de verwachte ontwikkeling geduwd. Dit kan ervoor zorgen dat de natuurlijke nieuwsgierigheid verminderd. Sommige mensen verliezen in de loop van de tijd het besef van hun eigen creatieve talenten.

Wat wilde jij weten als peuter? Waar heb jij eindeloos om gevraagd? Waar was jij het niet mee eens en waarom?

De kunstenaar in jou is er nog steeds

Als je er weinig gebruik van maakt wordt je creativiteit misschien wat lui, maar het verdwijnt nooit. Je bent dus nooit te oud bent om deze talenten te (her)ontdekken. Het is ook niet kinderachtig, zoals vaak wordt gedacht. Creativiteit staat dichtbij kunst. Kunstenaars maken nieuwe dingen met verschillende materialen. Dit kan gaan om verf of steen, maar ook afval kan door de creatieve geest gebruikt worden in prachtige kunstwerken of nieuwe gebruiksvoorwerpen.

Ook jij kunt de kunstenaar in jezelf naar boven halen. Dat hoeft niet te gaan om prachtige kunstwerken, maar het creëren van iets, het gebruiken van jouw creativiteit vergroot dat talent en daarmee ook je vermogen om originele oplossingen te bedenken.

Door met materialen te spelen, breng je je hersenen in een onderzoekende stand. Welke gedachten komen voorbij terwijl je tekent, schildert of fotografeert? Welke oplossing vindt jij terwijl je je gedachten op een vel papier schrijft?

Hoe kun jij van je wensen werkelijkheid maken?

Je zou kunnen beginnen met het maken van een voorstelling, verbeelding, van wat je wilt maken. Door hier mee bezig te gaan, krijg je hoogstwaarschijnlijk al ideeën. Welke ideeën ga je gebruiken? Wat laat je weg? Wat prikkelt jou om je creatieve vermogens te gebruiken? Het gaat niet zozeer om het resultaat, maar vooral om het creatieve proces. Geniet ervan!

 

Welke ideeën ga jij uitwerken?

Je kunt met tal van creatieve workshops aan de slag. Neem vooral contact op over je wensen, want we maken graag maatwerk voor je. 

Rezonans organiseert diverse spirituele en creatieve workshops, daarover lees je op deze pagina meer: http://www.rezonans.nl/workshops.php

 

 

Trefwoorden: creativiteit, persoonlijk groei, zingeving, balans

© 2019 Rezonans

Development: W3Company