Terug naar het overzicht

Blog Hoe de natuur je kan helpen bij je ontwikkeling

Een van de grootste trends is het verbeteren van je innerlijke leven met behulp van meditatie, yoga en meer positieve leefstijlveranderingen. Deze bewuste keuzes verminderen de kans op stress en chronische ziektes.

 

De individuele voordelen zijn persoonlijk, maar alle evoluties vinden plaats door een natuurlijke flow. Evolutie is een natuurlijke kracht. We zien het op onze planeet als de evolutie van het leven, maar er is ook de kracht van de kosmische evolutie. Je kunt de kracht van beide soorten evoluties in jouw voordeel laten werken en zo jouw mentale, fysieke, emotionele en spirituele doelen bereiken. De kracht van de evolutie bevoordeeld vaak bepaalde aspecten van het leven in tegenstelling tot anderen. Hier zijn een aantal voorbeelden:

Evolutie vermeerdert de energie

De tegenstelling is entropie, wat ervoor zorgt dat de energie zich verspreidt.

In het universum draait de energie voortdurend omlaag, koelt af en vergroot de vertraging in de creatie. Sterren en melkwegstelsels branden bijvoorbeeld op. Maar in tegenstelling daarvan zijn er andere gebieden waar de energie toeneemt.

Het leven op aarde is zo’n gebied. Al het leven dat zich vormt wordt gevoed door de zon. Dit stelt planten in staat om te groeien door fotosynthese.  De voedselketen ontwikkelde zich in biljoen jaren, en zolang als je doorgaat met eten en het bijvullen van je lichaam ben je een eiland van negatieve entropie.

Met dit gegeven in gedachten kun je inzien dat het van vitaal belang is om je lichaam te zien als je levenspartner. Het is je sterkste bondgenoot. Net zoals je lichaamscellen stoffen zoals water, lucht en voeding verwerkt, zo verwerk je alle ervaringen. De ervaringen worden allemaal onderdeel van het systeem van jouw lichaam en geest langs intrigerende biochemische routes.

Als we de wetenschap even opzij schuiven zijn hier belangrijke lessen hoe je vertraging vermijdt door de positieve input hoger te maken dan de negatieve input.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Positieve emoties

  • Liefdevolle relaties

  • Verbondenheid met andere mensen

  • Pure voeding, water en lucht

  • Goede nachtrust

  • Periodes van fysieke inspanning gedurende de dag

Inertie voelt lamlendig, zwaar en belastend. Evolutie voelt licht, alert en energiek.

Evolutie bestaat buiten jouw fysieke grenzen

Mens zijn betekent groeien in meer dan allen het fysieke aspect. We kunnen ontwikkelen in onze emoties, zingeving, doelen en waardes. Maar mensen kunnen onderling sterk verschillen van mening over wat de kwaliteit van deze ontwikkelingen betekent. De compassie van een boeddhist is bijvoorbeeld heel iets anders dan wat de christelijke verlossing inhoud.

Alle visies kunnen het met elkaar eens zijn dat het leven naar een hoger doel het leven betekenis geeft. De vijand van spirituele evolutie is een beperkt bewustzijn. Als je het gevoel krijgt dat je niet meer kunt doen dan overleven, je veiligheid vergroten en voor de basisbehoeften van jezelf en je familie zorgen. De evolutie van deze innerlijke behoeftes richt de aandacht en je bewustzijn op de ruimte voorbij die basisbehoeften.

Evolutie wordt bereikt door een verrijkt bewustzijn

Om bewust te evolueren is het nodig om je bewust te zijn. Dit lijkt waar omdat de ware natuur in onszelf uit bewustzijn bestaat. Dit kunnen we ontdekken door ons bewust te zijn van de mogelijkheid van een bewust universum. Een bewust universum wordt gevonden in het gebied van puur bewustzijn, als we mediteren. Op dat moment komen we in contact met dezelfde bron in onszelf.

Door regelmatig te mediteren breidt het bewustzijn zich uit en dan kunnen we op de ware natuur vertrouwen als steun bij onze verlangens en intenties. Zoals de aloude Aham Brahmasmi zei:'Ik ben het universum'. Zij bereikten een punt van kosmische verbinding die in iedereen bestaat op het niveau van puur bewustzijn.

Door eenvoudigweg de invloed van het pure bewustzijn op je te laten inwerken, wat al lukt bij iedere vorm van meditatie, absorberen we de kwaliteiten die dat bewustzijn bevat, zoals waarheid, schoonheid, liefde, intelligentie en creativiteit.

Als we het zo bekijken is een eenvoudig natuurlijk leven de beste ondersteuning voor onze evolutie. Als je door het bos loopt en de stilte inademt, als je in volle bewondering op een hoge bergtop staat, of als je ligt te zonnebaden in een prachtige zonsondergang. Op zulke momenten ontmoet je de ware natuur op het level van puur bewustzijn. Deze ervaringen zijn waardevol. Maar net zo waardevol is het om een kind van het universum te zijn en te weten dat je perfect past in het kosmische schema. Dat maakt je oneindig waardevol.

 

Hoe ervaar jij de kracht van de natuur voor je ontwikkeling?

Wil je er op uit en de natuur in? In combinatie met lekker genieten op ons erf? Er zijn tal van mogelijkheden, daarover lees je meer op de site. Maar ook kunnen we iets naar jouw wens samenstellen. Laat het gerust weten!

Hier vind je meer informatie: www.rezonans.nl/arrangementen.phpTrefwoorden: natuur, ontspannen, ontwikkelen, bewustzijn, groei, zingeving

© 2019 Rezonans

Development: W3Company