Terug naar het overzicht

Blog | Waarom is spiritualiteit belangrijk?

 

Steeds vaker wordt in onderzoek helder dat spiritualiteit een positieve invloed heeft op ons welzijn. In onze drukke maatschappij is de uitdaging om in balans te blijven met voldoende tijd voor rust en contemplatie.

Je aandacht naar binnen richten op een gevoel, idee, of andere gewaarwording in jezelf geeft ruimte voor reflectie en openheid naar dat wat er in je leeft. Die ruimte is belangrijk voor een goede innerlijke balans en harmonie. Veel spirituele tradities hebben een lange geschiedenis in het ontwikkelen van compassie, empathie, aandacht en het vergroten van het bewustzijn in je geest. 

Meditatie kan gevoelens van rust en helderheid brengen in je hoofd, net als verbetering van concentratie en focus. Onderzoeken tonen aan dat meditatie de dichtheid van de grijze materie in onze hersenen verhoogd, waardoor gevoeligheid voor pijn kan verminderen, het immuunsysteem verbeterd, emoties en stress beter gereguleerd kunnen worden. Meer gevoelens van ontspanning, dankbaarheid en mededogen geven een positief effect op ons algehele welzijn.

Meditatie blijkt vooral nuttig te zijn voor mensen die een uitdaging kennen in depressie, angst, chronische ziekten, pijn, vermoeidheid maar ook hart- en vaatziekten. Maar los van deze ‘klachten’; meditatie is ook gewoon heel fijn omdat het je ruimte geeft voor alles wat er in je leeft en je meer innerlijke vrijheid zult kunnen ervaren.

Een andere vorm van spiritualiteit is te beleven door middel van Yoga. Een eeuwenoude vorm die het gevoel van eenheid vergroot door middel van houding, gedachten en adem. Yoga heeft een positieve invloed op het verminderen van stress, depressie en angst, lagere bloeddruk en vergroot een gevoel van balans.

Schrijven is nog zo’n mooie manier om tot jezelf te komen. Op papier kun je uiting geven aan je innerlijke leven en je ervaringen in de wereld om je heen uiten. Schrijven heeft vaak een ordenend effect. Letterlijk van je af schrijven. In lastige tijden schrijven, helpt om meer betekenis te vinden in de dingen en vergroot daarmee je veerkracht. Daarbij is het ook heerlijk om je fantasie de vrije loop te laten en alles uit je pen te laten vloeien wat er in je op komt. Er is een mooi ochtendritueel waarbij je start met het vol schrijven van 3 vellen A4, non stop. Het maakt niet uit wat er op papier komt te staan. Je zult merken dat je na verloop van tijd steeds meer rust gaat ervaren.

Vergeef! Vergeving is een gewoonte die vaak samenvalt met spiritueel leven. De moderne wetenschap toont de voordelen van vergeving op je gezondheid: beter immuunsysteem, langere levensduur, verlaagde bloeddruk en minder gevoelens van woede of pijn. Het loslaten van schuld en negatieve gevoelens doet iedereen goed!

Wist je dat spirituele mensen over het algemeen gezondere keuzes maken? Door vast te houden een bepaalde tradities, zoals gezond en bewust omgaan met je lichaam, geest en je mind. Vanwege deze tradities, ofwel gewoontes, blijf je meer in balans en bewuster van wat je nodig hebt. Ook een gevoel van vervulling wordt sneller uit jezelf gehaald in plaats van deze te halen uit externe bronnen zoals roken, drinken, etc. Spiritualiteit kan je dus helpen om langer te leven.

 

Kom je schrijven in de tuin bij Rezonans?

Je bent van harte welkom om je te laven aan de rijke natuur op en om het erf bij Rezonans. Kom logeren en neem de tijd om heerlijk in de tuin te schrijven of een geniet van de vele fijne plekjes op het erf om te zijn. Mail of bel gerust om de mogelijkheden te horen: info@rezonans.nl of 0575 43 11 71

 

Wil je er echt even tussenuit om op te laden in de Achterhoek?

Bij Rezonans kun je op een heerlijke plek midden in de natuur tot rust komen, je even terug trekken en opladen. Meer lezen? www.rezonans.nl/retraite-achterhoek.php

 

Er op uit in Egypte?

In ons project Oasis Flower Of Life bieden we mooie, verrijkende en verdiepende spirituele reizen aan waar je bijzonder unieke plekken kunt bezoeken er ervaren. Meer lezen kan hier: www.oasis-floweroflife.com

 

Trefwoorden: spiritualiteit, balans, harmonie, tijd voor jezelf

© 2019 Rezonans

Development: W3Company