Terug naar het overzicht

Waarom niets doen zo belangrijk is...

Er zijn van die momenten dat de waan van de dag sneller gaat dan jij zou willen. Dat je het gevoel hebt: 'Ik heb meer ademruimte nodig, meer tijd voor mezelf!' We hebben daar ongetwijfeld allemaal zo nu en dan ontzettende behoefte aan. Maar gun je het jezelf dan ook?

We zijn gewend om door te gaan, nog even de schouders eronder te zetten, en 'ach, het komt wel' als stem in je hoofd komt je vast bekend voor. Toch is het essentieel om tijd te maken voor stilte, rust, een pas op de plaats. Van daaruit kan er weer een nieuwe frisse wind gaan waaien, met nieuwe inzichten, of oude die je nu eindelijk eens op gaat pakken. Of misschien wilde je altijd al gaan schrijven of nu eindelijk eens dat projectplan goed op de rit zetten. Hele legitieme redenen om je eens even terug te trekken uit de hectiek van de dag. En waarom zou je dat dan niet op een heel prettige manier doen?

Onderzoek laat zien dat wanneer we het onszelf gunnen om een pas op de plaats te maken, dit vele malen effici�nter en productiever is dan flink door buffelen. Twee minuten stil zijn en je ogen sluiten tijdens je werkdag zijn al effectief!

Met deze wetenschap behoeft het weinig extra uitleg dat de kracht van bijvoorbeeld een retraite heel ver kan gaan. Een week weg van je bekende vertrouwde omgeving geeft je de kans om jezelf te ontmoeten binnen een geheel andere setting. Dat geeft je veel voordelen. Je kunt dan eens echt de tijd nemen om wezenlijke vragen te stellen:

  • Waar sta ik nu?
  • Hoe wil ik verder?
  • Wat zijn de volgende stappen?

Wanneer je in de ontspannen modus stapt, creëer je de ruimte om antwoorden tot je te laten komen. Daar hoef je niet heel hard voor te werken, die modus mag even uit. Juist creativiteit, de natuur in, ontspannen, gewoon eens even niets doen, zijn helpende ingrediënten.

De natuur kan je thuis brengen bij wie je wezenlijk bent. De stilte, het ritme, de rust die je hier kunt ervaren, weerspiegelen wie jij ten diepste bent. In de natuur kun je ervaren dat je weer in evenwicht komt. Een periode van bezinning helpt je de juiste antwoorden te krijgen op je levensvragen of hoe je nou net dat artikel of boek tot een geslaagd project kan maken.

Creativiteit, massage, wandelen, een coachend gesprek, schilderen, eigenlijk alle elementen die bij een natuurlijke balans horen kun je tijdens een retraite naar voren laten komen. Het heerlijke is: je kiest helemaal waar jij zin in hebt! Gewoon 'niets' ik ook heel erg prima. Het tempo verlagen, in het moment zijn en eenvoudigweg genieten. 'Doen door niet te doen' is een wijze Chinese uitspraak, want door 'niet te doen', geef je jezelf alle ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Door een pas achteruit te zetten, kijk je op een andere manier en zie je net even een ander perspectief. Tijd maken voor jezelf, is tijd voor verdieping, loslaten, genieten, leven en beleven.

Succesvolle mensen zijn niet perse harde werkers, ze werken ook slim door regelmatig een time-out te nemen. Succesvol zijn wordt ook bepaald door de moed om 'out of the box' te denken en dat lukt juist door creativiteit en bezinning in te zetten. Inmiddels is het een beproefde methode om dichter bij jezelf en je drijfveren te komen. Een perfecte manier om je koers weer op volle kracht voort te zetten.

Maak tijd voor jezelf, los van je dagelijkse omgeving, zo kun je ruimte scheppen voor je persoonlijke ontwikkeling. Of wanneer je een relatie hebt: maak eens tijd voor elkaar, stap uit de waan van de dag en neem de tijd om je relatie te verdiepen.

Hoe zit het met jou? Hoe ziet jouw dagelijkse bestaan eruit? Ben je in balans? Lukt het je om voldoende afwisseling te brengen in doen en niet doen?

Soms is het tijd voor stilte, net als de natuur zijn cyclus heeft, heeft ieder mens dat ook. Ben je toe aan bezinning en verdieping in je leven of is het tijd om je aandacht naar binnen te richten om je drijfveren te onderzoeken? Is het zo druk in je hoofd dat het lastig is om stil te staan bij wat je gevoel zegt? Ben je toe aan het zetten van stappen, maar ontbreekt het je aan een visie op de juiste stappen?

Kom, gun jezelf het beste van jezelf. Neem de tijd, want... ruimte voor rust is uiteindelijk heel efficiënt.

Retraite in de Achterhoek

Retraite- en spiritueel centrum Rezonans in de bosrijke Achterhoek biedt je de gelegenheid om je terug te trekken in de rust en de ruimte van het Achterhoekse platteland voor een persoonlijke retraite. Meer lezen? www.rezonans.nl/retraite-achterhoek.php

Ook voor creatieve, verdiepende, ontspannende of inspirerende workshops en andere activiteiten kun je je hart ophalen bij Rezonans.

In de agenda lees je actuele informatie over o.a. workshops speksteen snijden, een dag-workshop Egyptische Goden, Flower of Life workshop, kun je meedoen aan een voetwassing met sacred oils of je helemaal tot jezelf komen met fijne meditaties. En... er is nog meer, daarover lees je verder op www.rezonans.nl/agenda.php

Trefwoorden: retraite, bezinning, verdieping, loslaten, genieten, natuur

© 2018 Rezonans

Development: W3Company